Voor een klant heb ik een mooie, veilige en technisch betrouwbare audi A4 uit 2009 aangeschaft. Het is een mooie auto met 167.000 km op de teller. Bij 162.000 is de volledige motor gereviseerd. Eigenlijk zit er dus een compleet nieuwe motor in deze auto, waardoor hij nóg langer goed en zonder mankementen gaat rijden.

Waarom een motorrevisie? Bij de audi A4 tfsi 2.0 uit de periode 2009 – 2012 is een veelvoorkomend probleem dat de motor op een bepaald moment gereviseerd moet worden. Het gaat om een probleem dat wordt veroorzaakt door vervuiling van de verbrandingskamer.

“Dit vuil gaat zich ophopen rondom de onderste zuigerveer, die verantwoordelijk is voor smering van de cilinderwanden. Deze sluit daardoor niet meer af, waardoor het olieverbruik stevig toeneemt. Uiteindelijk gaat deze olieschraapring zich zelfs invreten in de cilinderwand en dan ben je nog verder van huis. Zelfs een volledige vastloper behoort dan tot de mogelijkheden en een peperdure revisie is je enige toevlucht.” bron: autoblog

Bij het kopen van dit model is het dus belangrijk de staat van de motor goed te controleren. Er moet gekeken worden naar de reeds gedane reparaties, naar de staat van de zuigerveer én de cilinder voordat de auto aangekocht wordt.

Bij het prachtige exemplaar dat ik in 2020 aan mocht kopen voor een klant was dit allemaal volledig in orde.

Ook een audi A4 TFSI 2.0? Daar help ik je graag mee!